Marketing Analytics: De roadmap!

Wat is marketing analytics?

“Marketing analytics is het gebruik van data om actiegerichte kennis te vergaren die ingezet kan worden in de marketing strategie om het resultaat van marketingactiviteiten te verbeteren.”

Als je marketing bedrijft, ben je op zoek naar het maximale resultaat. Analytics dragen hier aan bij, door middel van KPI’s, statistieken, voorspellende modellen en machine learning. Met analytics zet je je marketing data om in impact, trends, gedrag, ROI en user experience!

marketing-analytics-roadmap

Marketing Analytics Roadmap

De serie ‘Marketing Analytics’

Marketing analytics is een erg brede discipline binnen data science. Ook is elke business weer anders. Dus waar moet je beginnen? Of hoe maak je de volgende stap in jouw marketing?

Om marketeers en data-analisten te helpen met deze vragen ben ik gestart met het maken van een marketing analytics serie. Deze serie omvat allerlei tips en tricks om marketing analytics tot een succes te maken. Dit doe ik aan de hand van een marketing analytics roadmap:

  1. Planning – Je doel bepalen en een plan uitstippelen.
  2. Ontwikkeling – Data verzamelen en meetinstrumentarium ontwikkelen.
  3. Rapportage – Het delen van data en inzichten.
  4. Forecasting – Trends, voorspellingen en acties bepalen.
  5. Optimalisatie – Dit proces steeds beter doen.

Lees hieronder de posts en wordt zelf een marketing analytics expert!


Roadmap – Posts

1 – Planning

Terug naar de basis: Wat is nou echt het doel van jouw business?

Klink makkelijk, maar dat is het vaak niet. Als marketeer heb je vaak te maken met allerlei randzaken die je van het doel afleiden. Een concreet doel én een realistische planning zijn daarom essentieel om te slagen met data science en marketing analytics.

Enkele voorbeelden van organisaties met een concreet doel:

Transavia: ‘Het optimaliseren van de ticket-opbrengsten per vlucht.’

PSV Eindhoven: ‘De voetbalclub is constant, via elk kanaal, bezig met profielverrijking om de engagement van hun bijna 1 miljoen fans te vergroten. Altijd met het uitgangspunt: de data moeten leiden tot bruikbare acties.’

2 – Ontwikkeling

En dan.. ontwikkelen maar! In deze fase kun je als data expert echt het verschil maken. Kies de juiste metrics, KPI’s en algoritmes om data om te zetten naar waarde voor jouw business.

3 – Rapportage

Marketing analytics doe je niet alleen. Deel daarom jouw data met je collega’s en werk samen om je marketing doelen te halen!

4 – Forecasting

Lekker bezig tot nu toe! Maar wat kan je nog meer met die data? In deze stap

5 – Optimalisatie

Doelstelling -> Data -> Rapportage -> Forecast. En herhaal.

Door dit proces steeds weer opnieuw te doorlopen, til je marketing naar een hoger niveau. Daarbij kan je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen kleine en grote projecten. Het één meet je kort-cyclisch, zoals een landingspagina, en grote onderwerpen evalueer je misschien jaarlijks. Aan jou de keuze!

  • Kort-cyclisch: Iets wat je een kortere periode gaat monitoren. Je stelt doelstelling voor bijvoorbeeld twee weken of een maand. Hierdoor kun je ook makkelijk wisselen tussen verschillende onderwerpen. De ene maand richt je je op de mailing, de andere maand op de landingspagina.
  • Jaarlijks: Voor de langere termijn wil de belangrijkste marketing KPI’s vastleggen. Wat vertelt het resultaat van jouw business? Denk bijvoorbeeld aan de omzet of het gemiddelde resultaat per verkoop. Deze overkoepelende KPI’s bepalen ook de richting voor je kort-cyclische doelen.