Welke baan kies jij? De 8 populairste data-functies

datafuncties

Data science overlapt een groot aantal werkvelden, zoals IT, onderzoek, marketing, financiën, projectmanagement etc. etc. etc. Het één past beter bij je dan het andere. Aan jou dus de keuze!

Om je een beeld te geven van de functies en types die je tegenkomt, hebben we de meest voorkomende functies op een rijtje gezet.


Data Professionals: 8 functies

1 – Data Scientist

De Albert Einstein als het op data aankomt. Overziet alles van de juiste probleemstelling tot de implementatie van een model. Combineert wetenschap, business en IT.

‘A data-scientist is as rare as a unicorn’


2 – Data Analist

Is de kennis van een organisatie. Combineert business en data om de juiste vragen te beantwoorden. Helpt vervolgens de collega’s naar grootse prestaties met de best mogelijke inzichten.

‘My name is Sherlock Holmes. It is my business to know what other people don’t know.’


3 – Data Engineer

De spin in het data web. Ontwikkelt, maakt, test en onderhoudt het framework dat je nodig hebt voor data science. De data engineer kent veel tools en sluit deze naadloos op elkaar aan. Denk bijvoorbeeld aan een datawarehouse.

‘Trust me, i’m an engineer’


4 – Data Architect

De architect van het data huis. Door de grote hoeveelheden data is het een uitdaging om de datastromen in een organisatie te optimaliseren. De architect overziet het geheel en past bijvoorbeeld big data technieken toe. Onderzoekt ook nieuwe technieken om te blijven innoveren.

‘Blueprint designer’


5 – Statisticus

Haalt inzichten uit data. De meest traditionele data functie, maar nog steeds erg belangrijk. Statistici combineren wiskunde, logica en methodologie om zo veel mogelijk informatie uit data te halen. Een geniale statisticus kan een organisatie compleet veranderen!

‘Bring the mathemagic!’


6 – Database Administrator

De DA bestaat al zolang als er databases zijn. Weet precies welke data er aanwezig is binnen de organisatie. Deelt data met relevante gebruikers, zorgt voor beveiliging van de data en zorgt dat alle data-technologie blijft werken. Ook speelt de DA een belangrijke rol bij het inrichten van modellen, dankzij kennis over SQL, NO-SQL en distributed computing.

‘Master of disaster prevention’


7 – Business Analist

Leuk die data, maar hoe scoren we er mee? Lost bedrijfsproblemen op, communiceert de data naar anderen en vormt de schakel tussen tech en business. Waardevol voor elke organisatie! 

‘Both teams need me’


8 – Data/Analytics Manager

De eindverantwoordelijke. Bepaalt de strategie van het data-team. Is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kent alle vakgebieden goed. Een goede manager zorgt dat de analisten, engineers etc. goed hun werk kunnen doen.

‘A leader is a generalist’


Welke data-functie heb jij? Of mis je er één? Laat het weten in de comments!