Moneyball: Belangrijke lessen voor data-professionals

moneyball data

De film Moneyball (2011) vertelt het verhaal van een honkbalcoach die met behulp van sabermetrics een onverslaanbaar team neerzet. Deze coach Billy Beane (gespeeld door Brad Pitt) moet nogal wat problemen overwinnen om zijn data-gedreven aanpak uit te voeren. Een interessante film dus!

* Sabermetrics zijn een verzameling data over de prestaties van een speler en een honkbalteam als geheel. Lees meer over sabermetrics op https://entertainment.howstuffworks.com/sabermetrics.htm

Lees hier de belangrijkste data-lessen uit de film:

1) Het management moet data-gedreven willen werken

Billy Beane heeft zelf geen verstand van data analyses. Hiervoor heeft hij zijn compagnon, Peter Brand (gespeeld door Jonah Hill), die een Economie diploma van Yale heeft.

Toch kiest Beane voor een data-gedreven aanpak, mede gedwongen door een matige spelersgroep en een beperkt budget.

Het mooie aan de aanpak van Beane is dat hij alles in het teken van zijn strategie zet. Het doel is het maximale resultaat er uit halen (winnen!) en de methode is data-gedreven. Vervolgens staan ook alle acties en beslissingen in het teken van deze strategie.

Logisch toch? Nou nee, want de honkbalwereld zit tot dan toe heel anders in elkaar. Grote namen uit het verleden bepalen de koers. De nieuwe data-gedreven aanpak wordt als gevaarlijk en dom gezien. Deze situatie komt binnen bedrijven ook vaak voor. Een manager of directielid moet van goede huize komen om een verandering op gang te krijgen. Het helpt als er urgentie is om iets te veranderen, zoals dat in Moneyball het geval is.

2) Bias

Elk mens heeft een bias, een vooroordeel. Binnen organisaties wemelt het van de vooroordelen en foute percepties. Bij de club van Beane werden zelfs spelers beoordeeld op het uiterlijk van hun vriendin. ‘Hoe mooier de vrouw, hoe meer zelfvertrouwen’. Dit heeft natuurlijk niks met honkbal te maken.

Klinkt absurd? Observeer je eigen organisatie maar eens op vooroordelen. Waarschijnlijk schrik je van de aannames en gewoontes die er zijn. Doorbreek ze om écht doelgericht te worden.

3) Adapt or die

In sport telt maar één ding: Winnen. De film laat goed zien dat het niet uitmaakt hoe je wint, als je maar wint. Coach Beane vindt nieuwe oplossing daarom geoorloofd, zolang het maar resultaten brengt.

Niet iedereen staat positief tegenover veranderingen. Dat brengt ons gelijk op punt 4.

4) Data-gedreven werken is niet voor iedereen

De assistenten en adviseurs van Beane zijn van de oude honkbal-stempel. Ze lachen om zijn beslissingen en worden cynisch als de resultaten uitblijven. Ze willen niet anders werken dan op de manier die ze gewend zijn. Dit leidt er toe dat Beane ze ontslaat of dat ze zelf opstappen. Vervelend, maar uiteindelijk wel het beste voor het eindresultaat.

De vergelijking tussen sport en bedrijf is snel gemaakt. Bij bedrijven is vaak de urgentie om te veranderen minder groot dan in de topsport. Hierdoor gaat een data-gedreven (r)evolutie vaak niet zonder slag of stoot.

5) Consistentie brengt resultaten

In het begin blijven de resultaten van Beane’s team tegenvallen. Al snel wil iedereen weer terug naar het oude, maar Beane blijft consistent zijn strategie uitvoeren. En met resultaat, want aan het einde van het seizoen behoren ze tot de beste teams van de competitie.

Geloof dus in je strategie en blijf dit uitvoeren ondanks dat er tegenslagen zijn.

Eventually, the numbers never lie!