Coronamaatregelen; je bent het er mee eens of je bent het er mee oneens. Moet het strenger of moeten we weer terug naar normaal?
Voor onze overheid is het een lastige situatie. Gelukkig kunnen we leren van andere landen. Zoals Taiwan, dat corona verslaat met behulp van data.
Inhoudsopgave
1 – Taiwan
Op 21 januari 2020 werd in Taiwan het eerste geval van het coronavirus gemeld. De eerste aanpak die Taiwan koos, was gericht op mondkapjes en handzeep. Het doel was om deze twee middelen door 75% van de bevolking te laten gebruiken. Voorkomen is beter dan…
Zoals ook de Nederlandse overheid moest gokken, was dit ook voor Taiwan een gok. Toch werd deze keuze een succes dankzij de indrukwekkende uitvoering.
2 – Data verzamelen
Terwijl militairen werden ingezet om mondkapjes te maken in fabrieken, richtte Taiwan zich op een extreem belangrijk middel: Data!
Taiwan beschikt namelijk over een database van alle geneesmiddelen van alle apotheken in het land. Door de logistieke data van de fabrikanten hier aan te koppelen, werd duidelijk welke regio’s genoeg middelen hadden en welke niet.
Deze database is tevens gekoppeld aan de (nationale) zorgverzekering van het land. Zo kon Taiwan bepalen aan wie de mondkapjes moesten worden uitgedeeld en of ze ook daadwerkelijk werden opgehaald. De data wordt dus omgezet in bruikbare inzichten.
3 – Overzicht Open Data Systeem

Al deze data is via een open API beschikbaar voor Taiwanese burgers en organisaties.
4 – Platteland
Een concreet voorbeeld hiervan is dat de overheid van Taiwan signaleerde dat er op het platteland te weinig mondkapjes werden opgehaald. Dit was te wijten aan het beperkte aantal apotheken. De overheid ondernam actie door in deze gebieden ook supermarkten in te zetten voor de verspreiding van de mondkapjes en handzeep.
5 – Open Data
Naast dit pro-actieve beleid, ondernam Taiwan nog een geniale zet. Ze publiceerden alle data via een openbare API. Alle gegevens werden (in samenwerking met ethische hackers) voor alle inwoners beschikbaar gemaakt.
Het resultaat hiervan was dat er in no-time 140 apps beschikbaar waren voor de burgers. Een app die risicogebieden aanwees op basis van besmettingen en beschikbare mondkapjes bijvoorbeeld. Zelfs voor blinde mensen werd een applicatie met gesproken instructies aangeboden.
De verantwoordelijke minister, Tang, omschrijft het doel van Taiwan als volgt:
“We make sure technologies come to where people are, adapt to people’s needs, and empower people closest to the pain to be technologists.”
6 – Vertrouwen
De inzet van data door de overheid van Taiwan is breder dan alleen de Covid-19 pandemie. Het land zegt te werken aan een democratie die is gebouwd op technologie. De belangrijkste pijler daarvan is betrouwbare data. Als de bewoners toegang hebben tot betrouwbare data en de juiste infrastructuur zorgen ze zelf voor de benodigde innovatie. “Reliable data is the foundation of trust.”
Uiteraard wordt deze gedachte versterkt door het groepsgevoel wat leeft in Aziatische landen. Ook in Taiwan conformeren mensen zich eerder aan het collectief dan in menig andere landen.

7 – Het resultaat: Taiwan / USA
Taiwan en de VS meldden tegelijk hun eerste corona-besmetting. Sindsdien heeft de VS ongeveer 10,1 miljoen besmettingen en 238.000 doden gemeld. In Taiwan staat de teller op 578 besmettingen en zijn er 7 sterfgevallen gemeld.
Per 1 miljoen inwoners zijn dat 30.800 besmetting in de VS tegenover 24 in Taiwan. De cijfers spreken voor zich.
(Datum: 09-11-2020 – Bron https://news.google.com/covid19/map? / https://en.wikipedia.org/wiki/Template:COVID-19_pandemic_data )
Hoe?
Cultuur? Technologie? Investeringen? Politiek?
Wat zijn volgens jou de redenen dat Taiwan de Covid-pandemie wel onder controle krijgt en de Westerse landen het moeilijk hebben?
Laat het weten in de comments hieronder!
Audrey Tang
Meer weten over de digitale minister van Taiwan? Bekijk de video van haar interview met Wired.
Of lees meer posts over de voordelen van data op Databloq.nl!
Leave a Reply