‘Relevanter dan ooit’ – Boekreview Calling Bullsh*t

boek review calling bullshit

Calling Bullsh*t – The Art of Skepticism in a Data-Driven World

Auteurs: Carl T. Bergstrom – Jevin D. West

De titel van dit boek valt meteen op. Calling Bullshit. Onzin herkennen dus, maar dan op Amerikaanse schrijfwijze.

Het boek is geschreven in augustus 2020 en het onderwerp is misschien wel relevanter dan ooit. Onze tijd staat namelijk bol van misinformatie, fake news en onzin. Hoe moet je hier mee omgaan? Die vraag is niet alleen relevant voor data-professionals, maar eigenlijk voor ons allemaal.

1 – Het boek Calling Bullshit

Zie het boek als een gebruiksvriendelijke en toegankelijke gids om informatie te analyseren. De inhoud komt voort uit een studie genaamd ‘Misinformation in science en society’.

Als je het boek leest wordt je meegenomen langs vele voorbeelden over fake news en misleidende tactieken. Eerst vanuit een analyserende rol, maar vervolgens krijg je handvaten toegereikt om zelf de bullshit te herkennen.

Het leuke is dat het boek wel over ingewikkelde onderwerpen gaat, maar niet complex is. En dat is eigenlijk de basis van informatie-analyse: Hoe maak je zonder een expert te zijn, toch de juiste keuzes omtrent informatie.

information comic

2 – Een fake news filter voor iedereen

Het boek is relevant omdat informatie meer onder druk staat dan ooit te voren. In de digitale samenleving hebben we te maken met fake news, framing, click bait en hackers. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Anno 2021 is het namelijk makkelijker om onzin te vinden, dan echte informatie.

En daar zit ook het doel van de schrijvers. Misinformatie kan catastrofale gevolgen hebben en leiden tot erg slechte keuzes. Met dit boek wordt getracht te zorgen dat informatie weer een kracht wordt, in plaats van een gevaar.

3 – Leerzaam voor data professionals

Je zal je misschien denken ‘Leuk maar wat heb ik er aan?’ Voor data professionals geeft het boek een mooi inkijkje in de perceptie van informatie. Het beschrijft hoe informatie misbruikt wordt voor specifieke belangen en welke valkuilen er zijn rondom data visualisaties. Veel van de voorbeelden in het boek zal je misschien herkennen in jouw organisatie.

Om je te behoeden van problemen met misinformatie geeft het boek je allerlei tips over biassen, correlatie, causaliteit, denkfouten, grafieken, manipulaties, belangen en meer. Grote onderwerpen, maar het boek leest lekker weg!

Bestel nu

Dus zoek je nog een lekker databoek om de corona-lockdown mee door te komen?

Bestel dan het boek ‘Calling Bullshit – The Art of Skepticism in a Data-Driven World’ nu hier!

boek calling bullshit

De schrijvers

Carl T. Bergstrom is een professor in biologie. Hij is expert op het gebied van misinformatie en steekt zijn afkeer hiertegen niet onder stoelen of banken. Aan de University of Washington (Seattle) is hij dan ook docent bij de opleiding ‘Misinformation in science en society’.

Jevin D. West is assistent professor van Bergstrom en is gespecialiseerd in informatie management. Zijn achtergrond ligt ook in biologie en sociologie. West heeft meerdere data-initiatieven, zoals datalabs en information schools, opgericht.

Meer databoeken?

Lees ook mijn post ‘Data Science Boeken: 4 Klassiekers in wording!’